Osho Zen Tarot

Osho Zen TarotOsho Zen Tarot bevat 56 kaarten van de kleine arcana en 22 extra kaarten van de grote arcana en vertellen het volledige verhaal van de spirituele reis van de mens.
Die reis begint met de eerste onschuldige stap van de Dwaas tot aan het hoogtepunt van de reis, aangegeven door de kaart Voltooiing. In de grote arcana vinden we de archetypische beelden die mensen met elkaar verbinden. Ze vertellen over een reis van zelf-exploratie die voor elke mens uniek is, maar de fundamentele waarheden die daarbij worden ontdekt zijn dezelfde, ongeacht achtergrond, religie, geslacht, status.
De Osho Zen Tarot wordt niet gebruikt om voorspellingen te doen, het is een transcendent zenspel dat het moment weerspiegelt en zonder oordeel of vergelijking, helder laat zien wat zich hier en nu afspeelt.
Dit spel schudt je wakker om je in verbinding te brengen met je intuïtie, je gevoeligheid, mededogen, moed en individualiteit.
Het accent ligt dus voornamelijk op bewustzijn en is een van de vele vernieuwingen ten opzichte van de oude systemen en denkwijzen van de tarot.
Ik ben tijdens mijn opleiding ‘emotioneel lichaamswerk’ (1995) in aanraking gekomen met de meditaties van Osho, zijn filosofie, zijn visie op maatschappelijke thema‘s. In die zin was ik behoorlijk vertrouwd met het diepere werk vanuit lichaamswerk door zelf te ervaren en te doorleven wat zijn meditaties met me deden: dat was onder meer mezelf binnenste buiten keren. Je kan Osho verstandelijk lezen en discussiëren over zijn visies, maar je kan Osho lijfelijk ervaren doorheen zijn transformerende meditaties.
Al jaren geleden had ik de Osho Zen Tarotkaarten gekocht, samen met een aantal boeken en eerlijk: ik voelde toen heel weinig verbinding met die kaarten. Ik was op dat moment het hele parcours aan het afleggen met onder meer Doreen Virtue.
Dit jaar nam ik vaker de kaarten, las ik een stukje, voelde ik wat resoneerde in het lezen van de kaart en hoe het in mijn proces aansluiting vond. Ik kreeg de smaak te pakken om voor mezelf dagelijks af te stemmen op de kaarten en wat ik er voor mezelf kon uithalen.
Omdat ik ergens voelde toch verder en dieper te willen kijken naar de Osho Zen Tarot, ben ik bij Nelly van der Werff terechtgekomen, bij wie ik de opleiding volg tot Osho Zen Tarot reader. Hiervoor neem ik de tijd om alles wat ik kan leren, rustig wil laten in- en doorwerken. Dus ook veel opdrachten en zelfreflectie opdrachten voor ik mezelf kan neerzetten als Osho Zen Tarot reader. Toch wonderbaarlijk hoe alles zich op een bijzondere manier ontvouwt.
De grote arcana bestaat uit 22 kaarten en vertegenwoordigen de centrale archetypische thema’s van de spirituele reis van de mens.
De kleine arcana omvat 56 kaarten en zijn onderverdeeld in vier reeksen die de vier elementen vertegenwoordigen: de Waterreeks, de Vuurreeks, de Wolken en de Regenboogreeks.
De Waterreeks vervangt de traditionele Bokalen, en vertegenwoordigen de emotionele kant van het leven, en heeft een meer vrouwelijke en ontvankelijke energie dan Vuur, dat mannelijker is en gemakkelijker naar buiten treedt;
De Vuurreeks komt overeen met de Staven van de traditionele tarot, en vertegenwoordigt actie en reactie; het is de energie die ons leven bepaalt als we ons laten leiden op onze eerste impuls in plaats van ons verstand.
De Wolken vervangen de Zwaarden en traditioneel gezien de luchtreeks die het denken vertegenwoordigt; de reden hiervan is dat het onverlichte denken op wolken lijkt. Het houdt het licht tegen en het verduistert ons omringende landschap, waardoor we de dingen niet kunnen zien zoals ze werkelijk zijn. Wolken hebben ook nog een eigenschap die we niet over het hoofd mogen zien: ze komen en gaan en om die reden moeten we ze niet al te serieus nemen.
De Regenboogreeks vervangt de traditionele Schijven of Pentagrammen die het element aarde vertegenwoordigen. Het is het element dat de aardse, materiële kant van het leven representeert. In overeenstemming met de opvatting van Zen dat zelfs de meest nederige, aardse bezigheden de gelegenheid bieden om het sacrale te vieren is voor die reeks voor de Regenboog gekozen. Dit betekent dat hemel en aarde, geest en materie verbonden worden. We worden eraan herinnerd dat er geen scheiding bestaat tussen het lagere en het hogere, ze vormen een continuum van één totale energie. Met andere woorden; de hemel is niet een plek ergens hoog in de lucht, maar een werkelijkheid die ons hier op deze aarde wacht, die we slechts hoeven te ontdekken.
Eigenlijk komt het hierop neer dat de tarot een instrument is om datgene te onthullen wat je reeds diep van binnen weet. Elke kaart die getrokken wordt, is een weerspiegeling van wat je nu even nog niet kan of wilt zien. En toch kan je slechts door inzicht vanop een afstand, ten volle je hoogte en diepte ervaren; alle kleuren van onze innerlijke regenboog.
De beelden van de Osho Zen Tarot kaarten zijn heel levend en hebben een onbetwistbaar effect omdat ze tot ons in een taal wordt herkend in ons diepste Zelf. Ze trillen het inzicht in onszelf wakker en scheppen helderheid.
De Osho Zen-tarot kaarten kunnen op diverse manieren gelegd worden; elke plaats heeft zijn eigen betekenis, dus het is eveneens van belang op welke plaats elke kaart ligt.
Enkele vormen die ik behoorlijk beheers zijn De Ruit, De vliegende vogel, De Sleutel, het Keltische kruis en De paradox. Ik duik verder diep in De Spiegel, De Paradox en Relaties en grappig, hier horen ook een vluggertje en een supervluggertje bij. Dus als ik op een dag aan jou vraag of je graag een vluggertje of supervluggertje wenst, dan weet je dit alvast.

Heel veel liefs
Mieke
www.miekecoigne.com